Wikipedia

Arama sonuçları

11 Aralık 2017 Pazartesi

Rakı Üzerine Çeşitlemeler

Rakı sadece bir içki olmaktan öteye çok özel kültürü, ortamı, sohbetleri, mezeleri olan adeta farklı bir yaşam biçimi... Yani rakıya sadece bir içki gözüyle bakarsanız çok ama çok yanılırsınız.

Bir kere rakı içmenin bir adabı, raconu vardır. Kimlerle neye içtiğini bileceksin, kadehini kaldıracağın bir amacın olacak mesela... Bazen hüzünlendiğin için,  bazen neşelendiğin için kaldırmalısın kadehini. Keyif de keder de rakı masalarının vazgeçilmezidir. Bazen dostlarının acılarını/dertlerini paylaşmalı, bazen yüreğini açmalısın onlara... 
Sadece bu yüzden bile her insan yaşamında en az bir kere rakı sofrasına oturmalı...

Rakı diğer içkilere benzemez, öyle her istediğin zaman, her istediğin yerde içilmez. Güneş batmadan önce rakı sofrasına oturulmaz. Önce içecek adam gibi adamlar bulacaksın. Her önüne gelenle rakı sofrasına oturulmaz. İçmesini ve konuşmasını bilenlerle içeceksin.

Kısaca rakı içmek bir sanattır. Bazen çok güzel bir ortamda, çok güzel dostlarla içersiniz ve  ne sarhoş olursunuz, ne de içtiğinizi anlarsınız. Ama bazen 2 duble bile size zehir zıkkım olabilir. Bir kere asla sınırını/ haddini aşıp dağılmayacaksın, dağıtmayacaksın.

Her şeyden önce rakı içerken kadehini bir dikişte bitirmeyeceksin. Rakı yavaş yavaş, sindire sindire, sohbet yaparken içilir...Rakı masasının kendine özgü bir kültürü, kuralları vardır, bunları bileceksin. Fevri ve aceleci olmayacaksın. Masada en büyük kişi veya ev sahibi kadeh tokuşturmak için kaldırmadıkça içmeye başlamayacaksın.

Rakı kadehine önce rakı, sonra su, en sona buz konur. Hatta mümkünse hiç buz konulmaz, çünkü buz rakının tadını, karışımını bozar. Masada bir kere kadeh tokuşturulur, o da şerefe yani hoş geldiniz demek için. Ondan sonra kadeh neye içilecekse kaldırılabilir. Sonradan masaya gelen olursa kadeh tokuşturulabilir.

Rakı sofrasında öyle tıka basa yenilmez. Sıcak yemekler yerine mezeler rakının en büyük yardımcısıdır. Önce zeytinyağlılarla başlanır ki, yenildikçe alkolün ağzınıza-genzinize gelmesi önlenmiş olur. Rakı mezesiz olmaz, en iyi mezesi de sohbettir.Tek başına bu yüzden içilmez. Rakı masasında başka içki de olmaz. Rakı sofralarında sadece rakı içilir.

Rakı masasında bağıra çağıra yüksek sesle konuşulmaz, masaya yumruk vurulmaz. Ortamdakileri rahatsız edecek hal ve hareketlerden kaçınılır. Sakinlik ve efendilik masadakilere saygı ve hürmetin temel koşuludur. Masadaki usül adap bilen en genç kişi sakilik yapar, büyüklere ve ev sahiplerine sakilik yaptırılmaz.
Sohbet koyulaştıkça memleket de kurtarılır, tuttuğun takım şampiyon da yapılır. Felsefeden sanata, ekonomiden aşka kadar her şey konuşulabilir.

Kandaki alkol oranı arttıkça masadakiler ve dünya güzelleşir, tüm sorunlara çözüm bulunur.Bazen eski anılar  canlanır, bazen dostların hikayeleri dinlenir, bazen yüreklerinin en gizli köşelerinde kaybolmuş dertler ortaya dökülür. Bazen eski aşklar hatırlanır, bazen yitirilen eski dostlarla olan anılar tazelenir.
Her rakı masasının gündemi kendiliğinden belirlenir. Önceden planlanmaz.

Rakı masası en az iki kişiden oluşan bir dostlar meclisidir. Herkesin söz hakkı, konuşma hakkı vardır. Bu yüzden demokratiktir. Bu yüzden herkes birbirine saygı duymalıdır. Aynı anda konuşulmaz, söz kesilmez. Eğer sen o sofraya oturma şerefine erişmişsen sana duyulan saygıdandır, sen de diğerlerine aynı saygıyı göstermelisin.

Sarhoş olmak marifet değildir. Sınırını bileceksin. Rakının en güzel yanı sana bunu hissettirmesidir. Anladığın zaman ya izin isteyip masadan kalkacaksın, ya da içmeyi bırakacaksın.
Rakı bardağı boş kalmaz. Masadan kalkarken bile dibinde biraz bırakılır. Rakı sonrası kahvesi de şekersiz içilir.

Bu kadar konuştuk. Neyzen Tevfik ile bağlayalım.
Neyzen’e sormuşlar, "Üstad rakı nasıl  içilir?’"
cevabı kısa olmuş: "Adam gibi"

Yolu sevgiden geçen tüm dostlarla bir gün rakı sofrasında oturmak dileğiyle...Kalın sağlıcakla...
İlhan İLMENÖZ

Hiç yorum yok: