Wikipedia

Arama sonuçları

1 Nisan 2017 Cumartesi

1 Nisan Şakası nasıl çıktı?


1 Nisan geldi çattı... Özellikle öğrencilerin en çok sevdiği günlerden biridir 1 Nisan. Çünkü bu özel gün dersleri kaynatmak için en ideal gündür. Ama bu sene cumartesiye denk geldiği için öğretmenler herhalde derin bir ohh çekmiştir. Öğrenciler dersi kaynatmak için bu günü ne kadar çok severse, öğretmenler de bir sürü saçmalık yüzünden 1 Nisan”ı hiç sevmezler.

Bu günde sınıflarını değiştiren mi ararsın, yoksa öğretmen sandalyesine yapıştırıcı süren mi ne ararsan vardır. Zevzek ve saçma sapan ilkel şakalar yerine, zeka dolu, esprili ve dozunda olan her şaka elbette tebessüm ettirir.

Sadece öğrenciler değil, çeşitli gruplar/ortamlar ve samimi arkadaşlar arasında da 1 Nisan şakaları yapmak yaygındır.

Peki bu 1 Nisan şakaları nasıl ortaya çıktı? Bu konuda farklı rivayetler var. En çok anlatılanlardan biri şöyle;

Fransa´da 1564´e kadar yeni yıl 1 Nisan günü başlarmış. Fakat o yıl kral IX .Charles takvimi değiştirmiş ve yıl başlangıcını 1 Ocak  gününe almış. Kral değil mi, ister yılbaşını değiştirir ister vezirini, kim karışır. Tabii  o zamanın iletişim koşullarında internet/cep telefonu filan olmadığından bazı insanların bu gelişmeden haberi olmamış. Bazıları ise bu kararı protesto etmek amacıyla eski adetlerini sürdürmüş. Yani yılbaşında olduğu gibi, 1 Nisan'da partiler düzenlemeye, birbirlerine hediyeler vermeye devam etmişler.

Yeni takvimden haberi olanlar ise, haberi olmayanları "1 Nisan aptalları" olarak nitelendirip bu güne  "Aptalların Günü" demeye başlamışlar. Bu günde diğerlerine sürpriz hediyeler vermişler, yapılmayacak partilere davet etmişler, gerçek olması mümkün olmayan haberler üreterek yaymışlar.

Bunu muziplik olsun diye “şaka” niyetine, “gülmek için” yaptıklarını söylemişler. İşte o günden itibaren, her yılın 1 Nisan günü, büyük-küçük herkes birbirine şaka yapmaya başlamış.

Bir de bu konu ile ilgili olarak "Nisan Balığı" kavramı var. Fransa'da da yılın bu döneminde balıkların üreme mevsimi olduğu için balık avı yasakmış. Bazı şakacılar da bunu fırsat bilerek, balık avcılarını kandırmak için ırmaklara "Nisan balığı" diye bağırarak balıklar atmışlar ve bu şaka kavramı da buradan türemiş...

Günümüzde artık ırmaklara balık atılmasa da balık şeklinde çikolatalar yenerek, insanların sırtına kağıttan balıklar iliştirilerek, dostlar işletilerek bu özel şaka geleneği de bir şekilde devam ettirilmekte.

Aslında bu günle ilgili başka rivayetler de var ama en çok kabul göreni bu.

İlhan İLMENÖZ

Hiç yorum yok: