Wikipedia

Arama sonuçları

13 Şubat 2017 Pazartesi

YGS"ye girecek olanlara ve ailelerine minik tavsiyeler


YGS"ye artık sayılı günler kaldı. Bu sene 12 Mart 2017 tarihinde yapılacak olan YGS"ye kendisi ya da bir yakını girecek olanların bu yazıyı okumalarını öneririm. Hepimizin bildiği gibi sınavlar, gençlerin yaşamında çok önemli bir yer tutuyor ve kabul etsek de etmesek de bu ülkenin bir gerçeği.

Ortaokuldan başlayıp lisede devam eden, hatta üniversiteyi bitirseniz bile öğretmenlik doktorluk gibi bazı meslek gruplarında yapılan sınavlar, insan yaşamının en önemli dönemeçlerinden ve engellerinden biri.

Bu engelleri aşmak ve başarılı olmak için en temel koşul ise düzenli ve sistemli olarak çalışmak, çalışmak, çalışmak...

Gelelim çok yakında yapılacak YGS konusundaki minik tavsiyelere... Burada sizlere hangi derslere, nasıl çalışmanız konusunda öğütler verecek değilim. İşin o bölümü zaten geçti. Aylardır bu sınava hazırlananlara yararlı olabilecek bir kaç küçük tavsiyede bulunmak istiyorum. Çok fazla çalışmamış, bu sınavı önemsememiş olanlar ise dediklerimi yapsa bile fazla işe yaramaz.

En önemli tavsiyem; sınavlara 10-15 gün kala günlük yaşam biçiminizde asla büyük radikal değişiklikler yapmayın ve mümkün olduğu kadar rutin yaşayın. Uyku saatlerinizi düzene sokun. Örneğin birçok ebeveyn ya da bazı rehber öğretmenler sınavdan bir gün evvel erken yatmayı ve sınav sabahı iyi bir kahvaltı yapmayı önerir. Bunlar kısmen doğru diyebilirim.

Ancak diyelim ki her gece bire-ikiye kadar yatmayan bir genç, sınav akşamı 9"da ya da 10"da yatarsa uyuyabilir mi? Veya her sabah saat 11"den önce kalkmayan bir kişi sınav sabahı erken kalkıp kendine gelebilir mi? O zaman sınavın yaklaştığı şu günlerde bunları dengeleyip bir düzene sokmak, yani vücudun biyolojik saatini iyi ayarlamak gerekir.

Aynı şekilde bütün bir yıl boyunca hiç kahvaltı yapmayan ya da çok azla yetinen bir kişinin sınav sabahı sıkı bir kahvaltı yapması ne kadar akılcı olur? Eğer hiç kahvaltı yapmadan bütün bir yıl sıkıntı yaşamadıysanız sınav günü de yaşamazsınız. 
Ayrıca her gün kahvaltıda yedikleriniz dışında sınav sabahı çok farklı şeyler de yemeyin. Diyelim ki hiç yumurta yemeyen ya da süt içmeyen bir kişinin sınav sabahı bunları yiyip içmesi faydadan çok zarar getirebilir. Aynı şekilde sınav öncesi çok fazla çay/su vb. gibi içecekler tüketmek, size sınav sırasında sıkıntılı anlar yaşatabilir.

Sınava yaklaştığımız şu günlerde sakatlanma riski yüksek olan bedensel aktivitelerden kaçınmak da bir başka yapılması gerekendir. Unutmayın ki sınav günü sadece beyninizin değil, bedeninizin de sağlam ve tam kapasite ile çalışması gereklidir. Sınav günü grip nezle vb. bir rahatsızlığa yakalanmış, başı ağrıyan, midesi bulanan bir kişinin performansı istenildiği gibi olamaz. O yüzden sınav gününe yakın günlerde ders çalışmaktan çok sağlığınıza dikkat etmek daha önemlidir.

Her sınav öncesinde olduğu gibi maalesef bazı aileler, çocuklarına sınavı tüm yaşamlarının en önemli olayı gibi gösterip, sınava girecek genci aşırı strese ve gerginliğe sürükleyebilirler. Hatta bu işi abartıp sınavı kazanamadıkları takdirde çocuklarını üstü açık veya kapalı değişik şekillerde tehdit eden, onları korkutan, şantaj yapan anne babalar da var.

En basit örneği sınav kötü geçerse gencin günlük yaşamına kısıtlamalar getireceğini belirten, "yaz tatili sana da zehir olur", ya da "başarılı olursan bunları alırım, yoksa unut gitsin"  şeklinde aba altından sopa gösteren aileler sınav öncesi gençleri büyük bir strese sokar.

Anne babalara tavsiyem; şu günlerde sürekli sınav/ders çalış/test/geleceğin diyerek çocuklarınız üzerinde baskı oluşturmayın, onları hiç olmazsa şu günlerde biraz rahat bırakın. Kimi anne babalar bunu çocuklarının iyiliği için yaptığını düşünse de, bu yaptıkları bazen ters etki yaratmaktadır. Sakin ve huzurlu bir aile ortamı, sizlerin karşılıksız sevginiz ve anlayışınız onlar için en büyük motivasyon kaynağı olacaktır.

Anne babaların bilmeden/farkında olmadan en çok yaptığı hatalardan biri de bütün bir yıl boyunca sınava hazırlanan genci rahatlasın/stresini atsın diye sınavdan 1-2 gün önce açık havada güzelce bir gezdirip, farklı yerlerde yemekler de yedirerek dengelerini bozmalarıdır.

Sınavdan bir gün önce ders çalışmayı bırakıp ailesi ile gezerken dışarıda yediği yemekten ishale yakalanan, yine bu hava almalar sırasında çeşitli nedenlerden rahatsızlanarak sabahlara kadar hastanelerde kalan, rahatlamak/kafa dağıtmak için arkadaşları ile basketbol/futbol oynarken kolunu bacağını sakatlayan öğrencilerim olduğunu da söyleyebilirim.

Unutulmasın ki sınavdan daha önemlisi bu gençlerin ruh ve beden sağlığıdır. Sınavlar kazanılsa da kaybedilse de olur, yeter ki onların sağlıklarına bir şey olmasın. Bu yıl kaybettiğiniz bir sınavı gelecek yıl kazanabilirsiniz ama bazen kaybettiğiniz sağlığınızı bir daha geri getiremeyebilirsiniz.

YGS"ye girecek olan tüm öğrencilere şimdiden bol şans ve başarı, ailelerine de sabır ve mutluluklar dilerim.

İlhan İLMENÖZ

Hiç yorum yok: