Wikipedia

Arama sonuçları

29 Ocak 2017 Pazar

Namık Kemal fıkraları üzerine


Pazar yazıları deyince, benim aklıma siyasetten ekonomiden, daha doğrusu ciddiyetten uzak, hoşça vakit geçirtebilecek sabun köpüğü tarzı dediğimiz yazılar gelir. O yüzden pazarları ya hiç yazmam ya da saçma sapan konularda yazmayı severim.

Gelin bugün size Namık Kemal fıkralarının nasıl ortaya çıktığını anlatayım. Belki birçoğunuz "Vatan Şairi" olarak bilinen Namık Kemal adının geçtiği belden aşağı +18 fıkralara anlam veremez. Bu fıkralara neden Namık Kemal adının bulaştığını bilenler mutlaka vardır da bilmeyenler için bir kez daha anlatalım.

Öyle ya hayatı sürgünlerde geçmiş, vatan ve hürriyet uğruna verdiği mücadeleler sonucu zindanlarda yatmış ve genç yaşta hayatını kaybetmiş bu değerli yazarın adı nasıl oluyor da kırmızı noktalı fıkralarda geçiyor.

Şimdi bazıları "ateş olmayan yerden duman çıkmaz, yapmıştır mutlaka bir şeyler , o yüzden anlatılmıştır onca fıkra" diye düşünebilir. Ama öyle değil.

Osmanlılar zamanında da elbet komik +18 fıkralar anlatılırmış. Bu fıkralar anlatılırken bir isim kullanmak yerine fıkralar "adamın biri" diye başlar, öyle anlatılırmış. O yıllarda günümüz Türkçesinden farklı olarak Osmanlıca"da aynı anlama gelen "nam-ı kemal" tamlaması kullanılırmış. Gel zaman git zaman bu tamlama gerçek anlamından uzaklaşarak, anlatanların ve dinleyenlerin belleğine Namık Kemal olarak yerleşmiş.

Anlayacağınız, bizim yıllarca Namık Kemal adlı ünlü yazarımıza ait olarak bildiğimiz ya da bir şekilde adının kullanıldığını sandığımız fıkralar, aslında "adamın biri" fıkralarından başka bir şey değildir.

Olur da bundan sonra biri size bir Namık Kemal fıkrası anlatır ya da bir yerlerde okursanız bunları aklınızdan çıkarmayın.


İyi pazarlar...

İlhan İLMENÖZ

Hiç yorum yok: