Wikipedia

Arama sonuçları

25 Ocak 2017 Çarşamba

Zeka ve geri zekalı olma hali


Aslında bu yazıyı paylaşıp paylaşmama konusunda epeyce kararsızlık yaşadım. Nedeni de, birileri  üstüne alınabilir ve "acaba beni mi kast ediyor" diye düşünebilirdi. Çünkü artık öyle bir hale geldik ki  bazıları sizin ne anlatmak istediğinize bakmak yerine, neyi nasıl anlamak istiyorsa öyle anlıyor. Yine de baştan belirteyim bu yazı kimseye yönelik değildir, sakın alınmayınız ve alıcınızın ayarlarıyla oynamayınız.

Konumuz zeka ve geri zekalılık. Türkiye zeka vakfı, zekayı şöyle tanımlıyor; "kavramlar ve algılar yardımıyla soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yetenekleri "zeka" olarak adlandırılmaktadır.

İşin bir de IQ bölümü var tabii... Baktım bu nasıl bir şeymiş diye, insanlarda ortalama zeka bölümü 100 olarak kabul ediliyormuş. Kabaca bir sınıflama  yapılırsa, 130’un üstündeki IQ değerleri üstün zeka, 70’in altındaki IQ değerleri ise geri zeka olarak nitelendiriliyor. En çok görülen IQ derecesi ortalamaya karşılık gelen 100’müş. İnsanların %68.3’ü 85 ve 115 arasında ortalamaya yakın bir IQ derecesine sahipmiş.

Geri zekalıları  üç grupta toplamışlar;

1. Sürekli bakıma muhtaç geri zekalılar (İdiotlar): Bunların zeka bölümleri 20’nin altındadır.
2. Eğitilebilir geri zekalılar (Embesiller): Zeka bölümleri 20 – 40 arasındadır.
3. Öğretilebilir geri zekalılar (Moronlar): Zeka bölümleri 40 – 60 arasındadır.

Ancak bütün bu bilimsel verilerin dışında, kişisel gözlemlerime ve yaşadıklarıma göre, yapılan esprileri ve mizahi bir durumu bile anlayamayan, anlamaktan da öte gerçek sanıp ciddiye alan  ve  azımsanmayacak sayıda geri zekalı olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. İşin daha da vahimi bu geri zekalılar kendini normal, pardon zeki, uyanık ve açıkgöz zannediyor. Yani aslında bunlar idiot-embesil ve moron sınıflaması dışında kalan tipler.

Sözüm meclisten dışarı bir de bunların okuduklarını anlama özürlü olanları var. İşte en tehlikeli geri zekalı tipi. Hem okur, hem anlamaz ama senden daha çok anladığını iddia eder. Çünkü bunlar okuduklarının çoğunu  g*tünden anlar. O  embesil-moron ortası IQ"ları ve kuştan ödünç aldıkları beyinleriyle bir de size laf sokmaya çalışırlar.

Hepimizin çevresinde  bu tip geri zekalıların bulunduğuna da eminim. Üstelik bunların bazılarında geri zekalılığın dip sınırı da yok. Hiç olmaz dediğiniz bir anda ve durumda karşınıza çıkar, sizi olmadık bir biçimde şaşırtabilirler.

Eğer şimdiye kadar size bu tip geri zekalılar denk gelmediyse dua edin bundan sonra da karşınıza çıkmasın. Çünkü kendini  herkesten uyanık zanneden bu tip geri zekalılar ile uğraşmak inanın çok zor.

Gerçek yaşamda sizin yanınıza yaklaşıp iki kelime edemeyecek bu kişiler, sanal ortamın verdiği koruma zırhı arkasına bir böcek gibi saklanarak size saldırırlar. Sakın kendilerine bulaşmayın, cevap bile vermeyin. En iyisi bırakın kendi hallerine, o gizlendikleri küçük dünyalarında kendilerini çok önemli zannetsinler.

Son olarak bu yazının kimseye hedeflemediğini ve öylesine yazılmış bir yazı olduğunu bir kez daha önemle belirtir ve altını çizerim.

Çizdim...

İlhan İLMENÖZ

Hiç yorum yok: