Wikipedia

Arama sonuçları

27 Ocak 2017 Cuma

Referanduma giderken evet-hayır savaşları ve kutuplaşma


Anayasa değişiklik paketi için çok büyük bir değişiklik filan olmazsa Nisan”da referandum olacak gibi. O zamana kadar her yerde, her ortamda evetçilerle hayırcılar kapışacak görünüyor.

En ünlüsünden sokaktaki sıradan vatandaşa kadar herkes bir şekilde rengini belli ediyor. Rıdvan ve Arda gibi bir grup ünlü çektikleri videolarla neden evet diyeceğini açıklayıp kampanyalar düzenlerken, kimileri de sosyal medyadaki profil hesaplarını hayır sloganları ile donatıyor.

Bence buraya kadar sorun yok, isteyen istediği şekilde rengini belli edebilir. Ancak burada iki nokta önemli. Birincisi gerçekten her iki taraf da eşit olmalı. Yani evet diyen ne kadar rahatsa ve arkasında iktidar desteğinin olacağını hissediyorsa, hayır diyenler de iktidara rağmen kendilerini o kadar rahat ve özgür hissedebilmeli. İşin insan hakları, demokrasi ve hukuk açısından kuralı budur.

Diğer bir konu ise, topluma mal olmuş ünlülerin oylarının rengini belli ettikten sonra gelen tepkiler üzerine duydukları rahatsızlık ve yaptıkları açıklamalar. Örnek son olarak Rıdvan ve Arda gelen yoğun tepkiler üzerine sosyal medya hesaplarından uzun uzun “demokrasi- hak-hukuk-vatan millet Sakarya” edebiyatları yapmaya başladılar.

İyi de kardeşim sizlerin her kesimden sevenleriniz var. Neden sadece bir kesimi mutlu etmek adına diğerlerini karşınıza alırsınız? Tepki alacağınız belli değil mi? Bunlara hazırlıklı olmanız lazım, ya da hiç ağzınızı açmadan oturacaksınız.

Hadi ünlüleri geçtim, onlar bir şekilde kendini kurtarır. Zaten yedi sülalelerine yetecek kadar paraları var. Bakmayın siz “biz Bayrampaşa çocuğuyuz“ ağızlarına…En kötü atarlar kendilerine yurt dışına, olan buradaki garibanlara olur.

Zaten asıl tehlike de sıradan vatandaşların aralarında olan kutuplaşma ve atışmalar. Özellikle kırsal kesimde ve herkesin birbirini tanıdığı küçük yerleşim birimlerinde tehlikenin boyutu inanılmayacak kadar büyük.

Yakında hep birlikte duyar, okuruz, kim kime saldırmış, evet hayır yüzünden kardeş kardeşiyle, komşu komşusuyla küsmüş konuşmamış. Vallahi bu evet hayır işi ortakları birbirine düşman eder.

Ya sosyal medya ortamlarına ne demeli? Orası ayrı bir cadı kazanı. Orası sokaklardan beter. Birbirine inat yapılan profil değiştirmeler, özlü söz paylaşma savaşları, suçlamalar, saldırılar, alay etmeler, hakaretler, tacizler…

Herkes klavye kahramanı. Hele bir de kraldan çok kralcılar var ki sanırsın cumhurbaşkanı kendi olacak.

Zaten her geçen gün toplumda kutuplaşma hızla artarken bu referandum da işin tuzu biberi olacak.

Daha yolun başındayız, Mart”tan sonra ortalık iyice kızışacak gibi.

İlhan İLMENÖZ

Hiç yorum yok: